https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/579353_563705270313475_497628714_n.jpg
από το www.xekinima.org

Τις τελευταίες μέρες ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό και τα ΜΜΕ μεγάλη συζήτηση για την, περίφημη πλέον, «λίστα Λανγκαρντ» στην οποία εμπεριέχονται ονόματα Ελλήνων καταθετών που έβγαλαν τα λεφτά τους στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.
Η ιστορία ξεκινάει το 2007 όταν ο υπάλληλος της εν λόγω τράπεζας Ερβέ Φαλτσιάνι υποκλέπτει τα ονόματα χιλιάδων μεγαλοκαταθετών της, μεταξύ των οποίων και 2.000 περίπου Ελλήνων. 


Το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λανγκάρντ στέλνει τη λίστα στην ελληνική κυβέρνηση. Και από τότε αρχίζει ένα τεράστιο παιχνίδι συγκάλυψης....

Ο Παπακωνσταντίνου (τότε Υπουργός Οικονομικών) δίνει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρη μόνο… 20 από αυτά τα ονόματα απλά για να ελέγξει το οικονομικό τους προφίλ! Τον Ιούνη του 2011 το υπουργείο αναλαμβάνει ο Βενιζέλος και η λίστα συνεχίζει να μένει ανενεργή και ανεκμετάλλευτη.

Οι δικαιολογίες τους είναι απλά γελοίες. Ο πρώτος μας λέει ότι… έχασε το πρωτότυπο CD και ο δεύτερος ότι την… ξέχασε!! Και η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε τα στραβά μάτια, συμπληρώνοντας επάξια το παζλ της συγκάλυψης.

Πριν από δυο μέρες κυκλοφόρησε έκτακτο τεύχος του περιοδικού HOT DOC που εκδίδεται από το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Τα τελευταία χρόνια ο Βαξεβάνης δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, αναδεικνύοντας μέσα από τα ρεπορτάζ και το site του («Το κουτί της Πανδώρας») τις σκοτεινές του πλευρές. Στα πλαίσια αυτά, και μετά από έρευνα που έκανε, έφερε στο φως της δημοσιότητας τη λίστα αυτή που... άλλος τη ξεχνούσε και άλλος.... την έχανε...

Αντί λοιπόν να του πούνε ένα «ευχαριστώ» και να αρχίσει η έρευνα για το περιεχόμενο της λίστας, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του! Η Ελληνική Δικαιοσύνη μας «εκπλήσσει» με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε. Μια ταχύτητα εντελώς επιλεκτική βέβαια. Γιατί όταν έχει να κάνει με έναν μαχητικό δημοσιογράφο που αποκαλύπτει, τότε στο άψε σβήσε εκδίδονται εντάλματα και γίνονται συλλήψεις. Όμως για τα εκατοντάδες περιστατικά φασιστικής βίας από τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής (βουλευτές και μη) για τη βάναυση συμπεριφορά των «οργάνων» της τάξης στη ΓΑΔΑ ή για τις ευθύνες συγκάλυψης της λίστας (για να μιλήσουμε και για το συγκεκριμένο θέμα) τότε η ταχύτητα αυτή, όλως «περιέργως» εξαφανίζεται.

Καλούμαστε όλοι να αντισταθούμε σε αυτή την προκλητική πολιτική δίωξη του δημοσιογράφου, από το κράτος και τη «Δικαιοσύνη».

Να αντισταθούμε στην προσπάθεια φίμωσης όποιου επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

Να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Κώστα Βαξεβάνη!


Μπορούμε, άμεσα, να στηρίξουμε τον Κ. Βαξεβάνη με τους ακόλουθους τρόπους:

1) tweetάρουμε στο #freeVaxevanis

2) κάνουμε Like στο https://www.facebook.com/freeVaxevanis  

3) και υπογράφουμε στο: http://www.avaaz.org/en/petition/Drop_all_charges_against_Greek_journalist_Kostas_Vaxevanis/?fmlcgcb&pv=3/  


Δείτε βίντεο/δήλωση του Κ.Βαξεβάνη πριν την παράδοσή του



Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του