από το www.efsyn.gr

Ενα όνειρο γίνεται σύντομα πραγματικότητα. Ηδη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», την οποία εκδίδει ο «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά», που συγκρότησαν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» – δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί – μετά την κρίση και την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.


Η πολιτική και η κοινωνική συγκυρία καθιστούν επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε την παρουσία μιας ανεξάρτητης εφημερίδας. Μιας πραγματικά ανεξάρτητης εφημερίδας, χωρίς εξαρτήσεις από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα. Μίας εφημερίδας με την δική της άποψη.
Το εγχείρημα αυτό γίνεται σε μια εποχή όπου μεγάλη μερίδα των πολιτών θεωρεί ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι αναξιόπιστα, λόγω της ταύτισης τους με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους και με κάθε μορφή εξουσίας.
Το εγχείρημά μας στηρίζεται στο κεφάλαιο που συνεισέφεραν τα μέλη του συνεταιρισμού, ενώ κυρίαρχο όργανο είναι η γενική συνέλευση των μελών, από τα οποία εκλέγεται και η διεύθυνση.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η πρώτη πραγματικά ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα και δείχνει το δρόμο για τη χειραφέτηση του κλάδου από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που οδήγησαν και αυτόν στην κρίση και την ανυποληψία. Είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.
Είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα, με κύριο χαρακτηριστικό τη συλλογικότητα, το οποίο εκδηλώνεται σε πρωτοφανείς συνθήκες για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία – συνθήκες, όμως, που αποτελούν και πρόκληση για μια εφημερίδα.
Η εφημερίδα μας κατοχυρώνει την πολυφωνία και την ελεύθερη έκφραση των απόψεων, ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και έχει ανοιχτές τις κεραίες της στα νέα ρεύματα που διαπερνούν την κοινωνία.
Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν, ανάμεσα σε πολλούς εκπροσώπους της κοινωνίας  που θα συνεργάζονται με την εφημερίδα μας, και πολλοί δημοσιογράφοι που μετείχαν στο ξεκίνημα της «Ελευθεροτυπίας».

Η εφημερίδα αυτή καλείται να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας, που ζητά:
* Aνεξάρτητη, πλουραλιστική και σε βάθος ενημέρωση, ουσιαστική έρευνα και ανάλυση κάθε πτυχής της πραγματικότητας
* Αυστηρή, σκληρή, αλλά έντιμη, κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία, αλλά και προς τους εκάστοτε διεκδικητές της.
* Τη συμβολή στη διαμόρφωση νέων ιδεών, απόψεων και ρευμάτων τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό σκηνικό, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αντιπαράθεση των ιδεών, χωρίς εμμονές και δογματισμούς. Θέλει να αναδείξει την κρυμμένη ανθρωπιά που μας περιβάλλει και την αλληλεγγύη που μας εξανθρωπίζει. Γι αυτό χρειάζεται, όμως, τη στήριξη όλων μας!  


Γιατί μια νέα εφημερίδα;
http://www.efsyn.gr/?p=330

Είμαστε πραγματικά μια νέα εφημερίδα, που εκδίδεται σε μια κρίσιμη καμπή της Νεοελληνικής Ιστορίας. Ποτέ άλλοτε δεν αμφισβητήθηκαν τόσο ριζικά κατεστημένοι θεσμοί και πρόσωπα, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ευμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό και ποτέ -εκτός από την Κατοχή- η συντριπτική πλειονότητα του λαού δεν είχε δεχτεί τόσα πλήγματα σε τόσο σύντομο διάστημα.
Η εφημερίδα μας γεννήθηκε μέσα στην κρίση και θέλει να συμβάλει στην υπέρβασή της. Εκδίδεται από τον Συνεταιρισμό που συγκρότησαν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και εργαζόμενοι από άλλα μέσα ενημέρωσης, και αποτελεί ένα ξεχωριστό και πρωτοφανές εγχείρημα: εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο και για τη διαχείριση της εφημερίδας.
Ανταποκρινόμαστε στο γενικευμένο αίτημα για ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, εξαντλητική διερεύνηση κάθε πτυχής της πραγματικότητας και, κυρίως, σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία και προς όσους τη διεκδικούν.
Με το εγχείρημά μας θέλουμε, επίσης, να δείξουμε ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική εφημερίδα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, ενώ ανοίγει και τον δρόμο για την αποδέσμευση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα -παλιά και νέα- που κατάντησαν σε μεγάλο βαθμό τον χώρο μας ανυπόληπτο και υπόλογο για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία.

Η κοινωνία απαιτεί να αποκαλύπτονται όλες οι υπόγειες ή συγκαλυμμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα κέντρα που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.
Η ανυστερόβουλη κριτική, συνεπώς, κάθε πτυχής του δημόσιου βίου -κεντρικός στόχος μας – προϋποθέτει την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα.
Ενα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει σε -παλιά ή νέα- πλέγματα εξουσίας.
Εμείς δεν θέλουμε να μετάσχουμε σ’ αυτό το παιχνίδι και θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία μας. Θέλουμε να είμαστε μια εφημερίδα που δεν παραπλανά, δεν χαϊδεύει, δεν αποκοιμίζει αλλά είναι σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.
Η εφημερίδα μας ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας, που εκτείνεται από τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης μέχρι την άκρα αριστερά.
Η πολυφωνία της εφημερίδας μας αποτελεί αναγκαίο όρο της αυτονομίας της και ταυτόχρονα εγγύηση ότι αφουγκραζόμαστε ό,τι νέο γεννιέται.
Μαζί μας, σταθεροί στις επάλξεις, είναι πολλοί από τους «παλιούς» της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και πάμπολλοι συνεργάτες, από τους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού.
Η εφημερίδα μας εκδίδεται σε μια φάση βαθύτατων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Σε μια περίοδο που κυοφορούνται νέες ιδέες, απόψεις, πολιτικά σχήματα. Στόχος μας, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, σε προοδευτική κατεύθυνση.
Πάνω απ’ όλα όμως βάζουμε την αγωνία των απλών ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για να ξεπεράσουν τη βαθιά κρίση την οποία βιώνουμε όλοι.
Θα είμαστε μαζί τους, όπως και με κάθε κίνηση που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία μας εξανθρωπίζει.
Για όλα αυτά χρειαζόμαστε, όμως, τη σταθερή έως και πεισματική στήριξη των αναγνωστών μας.