άρθρο στο www.xekinima.org

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση για να δημιουργηθεί μια μόνιμη «αντιφασιστική κίνηση» στη Μαγνησία με σκοπό την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο φασισμό και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.


Η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται στενά με το 6ο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 12 & 13 Οκτώβρη με μεγάλη επιτυχία και μαζική παρουσία κόσμου. Εξαρχής είχε αποφασιστεί ότι ο χαρακτήρας του φετινού φεστιβάλ θα έπρεπε να είναι έντονα αντιφασιστικός1. Στη συνέλευση του απολογισμού που έγινε μετά το φεστιβάλ συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάγκη συνέχισης της αντιφασιστικής πάλης.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα2 σε οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος αλλά και ανένταχτους αγωνιστές ώστε να πραγματοποιηθεί μια πιο μαζική συνάντηση για να προχωρήσει η δημιουργία της «αντιφασιστικής κίνησης».

Είναι πολύ θετικό ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας εξέδωσε μια πολύ καλή αντιφασιστική ανακοίνωση3 γεγονός που ενισχύει και τις πρωτοβουλίες των μαθητών για οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα.

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχει καταφέρει να εκλέξει στο Βόλο βουλευτή αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει να φτιάξει «τάγματα εφόδου» για να πραγματοποιήσει βίαιες επιθέσεις. Ο κίνδυνος όμως υπάρχει, καθώς η Χρυσή Αυγή κάνει συστηματική παρέμβαση στα σχολεία και στα τοπικά γήπεδα και τους συνδέσμους οπαδών. Οι προκλήσεις του Ηλιόπουλου (σε λεκτική αντιπαράθεση με αναρχικούς έβγαλε επιδεικτικά το όπλο του), η προσπάθεια για να αποκτήσει επίσημα γραφεία στο Βόλο αλλά και το άνοιγμα γραφείων στον Αλμυρό δείχνουν ότι το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. 

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ στο Βόλο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια για δημιουργία «αντιφασιστικής κίνησης». Για αυτό καλούμε όλους/ ες τους φίλους, τους αναγνώστες και τους συντρόφους να συμμετέχουν στη συνάντηση μεθαύριο, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, στις 8μμ στο «Στέκι» (Ιωλκού 33).



1 http://www.xekinima.org/arthra/view/article/6o-antiratsistiko-antifasistiko-festibal-boloy-12-13-o/
2 Το κάλεσμα:
 
Κάλεσμα για τη δημιουργία Αντιφασιστικής Κίνησης στη ΜαγνησίαΠέμπτη 25/10/2012 - 8μμ Στέκι (Ιωλκού 33)

Την Πέμπτη 18/10/2012 πραγματοποιήθηκε συνέλευση απολογισμού του 6ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Βόλου. Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι ο αγώνας ενάντια στην άνοδο του φασισμού και του νεοναζισμού δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα φεστιβάλ και χρειάζεται να συνεχιστεί και να αποκτήσει διάρκεια και μονιμότητα. Αυτή η ανάγκη αναδείχτηκε με εμφατικό τρόπο και από τη δεύτερη συζήτηση του φεστιβάλ ή ο οποία ήταν ιδιαίτερα ζωντανή με πολλές παρεμβάσεις από κάτω και μαζική συμμετοχή κόσμου.

Με βάση αυτό το σκεπτικό καλείται ανοιχτή συνάντηση για τη δημιουργία «Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας» την Πέμπτη 25/10/2012 στις 8μμ στο Στέκι.

Με αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκουμε να:

o       να αποκαλύπτουμε καθημερινά τα ψέματά της Χρυσής Αυγής.
o       να παρέμβουμε συστηματικά σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χώρους νεολαίας με στόχο τη δημιουργία μαζικών, δημοκρατικών αντιφασιστικών επιτροπών, οι οποίες να είναι ανοιχτές σε όλους πλην των εκπροσώπων και των οργανώσεων των κομμάτων εξουσίας και του κατεστημένου.
o       να υπερασπίσουμε τα θύματα και όσους απειλούνται από τους φασίστες με τη δύναμη του μαζικού κινήματος και όχι με τη λογική της τυφλής βίας που δίνει την εικόνα πολέμου συμμοριών και αφήνει την κοινωνία αδιάφορη ή αρνητική.
o       στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν κατ’ αρχήν οι φορείς της εκπαίδευσης – ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ, ο ΕΣΔΕΠ των πανεπιστημιακών, τα μαθητικά συμβούλια και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
o       να συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της κοινωνίας – όπως εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, προοδευτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, προοδευτικοί σύνδεσμοι φιλάθλων, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών κοκ.
o       να συσπειρωθεί σε αυτό τον αγώνα κάθε δημοκρατικός πολίτης. 


3 http://www.xekinima.org/arthra/view/article/mathimata-gia-ton-fasismo-anakoinosi-tis-elme-magnis/