άρθρο στο antinazizone.blogspot.com και στο www.xekinima.org


Τα γεγονότα
Την Τετάρτη 7/11, δεύτερη μέρα της 48ωρης Γενικής Απεργίας είχε καλεστεί απογευματινή πορεία στο Βόλο όπου συμμετείχαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Κινήσεις Πολιτών, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς κλπ. Ήταν μια πολύ μαζική πορεία με τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές.
Η διαδήλωση πέρασε και κάτω από τα “άτυπα” γραφεία της Χρυσής Αυγής (σε κεντρικό δρόμο της πόλης που πάντα διασχίζουν οι πορείες). Εκεί περίμεναν τους τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές 5-10 μέλη της ΧΑ, οπλισμένοι με ρόπαλα και 2 διμοιρίες ΜΑΤ να τους φυλάνε.


Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το 2ήμερο 6 και 7 Νοέμβρη δόθηκε μια μεγάλη μάχη από το ελληνικό εργατικό κίνημα και τα φτωχά στρώματα γενικότερα για να μην περάσει το “Μνημόνιο 3”. Είχαμε 48ωρη Γενική Απεργία, πορείες με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα. Στο Βόλο έγιναν απ' τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και πορείες της τελευταίας περιόδου. Η Χρυσή Αυγή τι έκανε;
Κατ' αρχήν, μόνο τις τελευταίες 2-3 ημέρες - επιλεκτικά:
- απείλησε τις μαθητικές καταλήψεις από το βήμα της Βουλής
- ζήτησε περισσότερες φοροαπαλλαγές από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και πάλι στη Βουλή
- τραυμάτισε μέλος του ΚΚΕ στο Λαγκαδά
στο Βόλο:
Την 1η ημέρα της απεργίας ήταν άφαντη, όπως πάντα. Αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν, άλλωστε στο παρελθόν έχει επιχειρηματολογήσει εναντίον των απεργιών. Τη 2η ημέρα όμως έκανε ένα βήμα παραπάνω. Προκάλεσε και απείλησε την απεργιακή διαδήλωση και μάλιστα με την αστυνομία παρούσα και χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτό που τους απέτρεψε από τον να κάνουν κάτι περισσότερο από το να φωνάξουν συνθήματα κρυμμένοι πίσω από τα ΜΑΤ ήταν η μαζικότητα και ο όγκος της πορείας.
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή φωνάζοντας ότι είναι “εναντίον όλων”. Μόνο που ξέχασε να προσθέσει το “εναντίον όλων – όσων αντιστέκονται”. Απειλούσε ότι θα δείρει κυβερνήσεις, τρόικες, τραπεζίτες, θεούς και δαίμονες. Τελικά πέρα απ' τους μετανάστες, οι μόνες επιθέσεις της είναι στο χώρο της αριστεράς (χαστούκι στην Κανέλλη, νερό στη Δούρου και δεκάδες επιθέσεις σε αγωνιστές της βάσης) και απολύτως καμία στο στρατόπεδο των κυβερνώντων και του συστήματος.
Προχτές στο Βόλο όμως φάνηκε και ποιος είναι ο τελικός στόχος της ΧΑ. δεν είναι ούτε μόνον οι μετανάστες, ούτε μόνο η Αριστερά γενικώς. Είναι οι ίδιες οι κινητοποιήσεις και μάλιστα οι εργατικές, που ιστορικά ήταν στο στόχαστρο των φασιστών και των ναζί.
Αυτό θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του το εργατικό αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα και να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος τους για να δει πως μπορεί να σταματήσει τους φασίστες.