άρθρο στο www.xekinima.org

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει φοιτητικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, που όμοιές τους έχουμε να δούμε δεκαετίες! Καταλήψεις πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτιρίων, δρόμων κλπ και τεράστιες διαδηλώσεις… Αιτία οι αλλαγές στην εκπαίδευση  σε Αγγλία, Ιρλανδία και Ιταλία με αυξήσεις διδάκτρων, περικοπές στις κρατικές δαπάνες και περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών.

Αγγλία: 130.000 διαδηλωτές στις 24 Νοέμβρη!
 Φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κινητοποίηση των τελευταίων 30 χρόνων! Αυτή η ογκώδης διαδήλωση διαδέχτηκε την εξίσου επιτυχημένη παν-αγγλική φοιτητική πορεία στις 10 Νοέμβρη με 50.000 στους δρόμους του Λονδίνου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια (από 3.000 λίρες θα φτάσουν τις 9.000) και την περικοπή των κρατικών δαπανών για τη διδασκαλία κατά 80%!

Ιρλανδία: 30.000 φοιτητές στις 3 Νοέμβρη
 Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν η πιο μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση που έχει δει η Ιρλανδία «για μια ολόκληρη γενιά».

Αιτία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διπλασιασμό των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια (σήμερα τα δίδακτρα φτάνουν τις 3.000 €!) στα πλαίσια του προϋπολογισμού δρακόντειας λιτότητας για το 2011 και σε συνθήκες που οι άνεργοι πτυχιούχοι ξεπερνούν τις 100.000 Είναι προφανές ότι αυτή η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων θα αποκλείσει από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση χιλιάδες νέους όχι μόνο από οικογένειες εργαζομένων αλλά ακόμη και από τα μεσαία στρώματα.

Την κινητοποίηση στις 3/11 κάλεσε η USI (Ένωση Φοιτητών Ιρλανδίας), η ηγεσία της οποίας κρατάει μία απαράδεκτη και συμβιβαστική στάση μπαίνοντας εμπόδιο στην ανάπτυξη του κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα αιτήματά της δεν απαιτεί την κατάργηση των διδάκτρων, απλά απαιτεί να μην αυξηθούν…

Τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήμα της CWI στην Ιρλανδία) συμμετείχαν ενεργά στη διαδήλωση της 3ης Νοέμβρη προβάλλοντας την ανάγκη να χτιστεί ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα με διάρκεια, σε συντονισμό με τους μαθητές και τους εργαζόμενους ενάντια στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Ιταλία: Κολοσσαίο και Πύργος της Πίζας υπό κατάληψη!
 Με αυτούς και άλλους τρόπους οι Ιταλοί φοιτητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι. Κάθε μέρα εκτός από τις πανεπιστημιακές καταλήψεις και τις διαδηλώσεις, υπάρχει και μια διαφορετική κινητοποίηση.

Αιτία η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (έως και 95%! για την πανεπιστημιακή έρευνα), συγχωνεύσεις σχολών και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Οι κυβερνήσεις απαντούν με καταστολή…
 Η καταστολή από την αστυνομία ήταν εξίσου μεγάλη, όσο και οι διαδηλώσεις! Συγκρούσεις, συλλήψεις, δακρυγόνα, εκκένωση καταλήψεων, τραυματισμοί… Εικόνες που στην Ελλάδα είναι γνώριμες, για χώρες όπως την Αγγλία όμως, αποτελούν πρωτοφανή γεγονότα.

…κι εμείς με Πανευρωπαϊκό Συντονισμό!
 Η απάντηση στα σκληρά αντι-εκπαιδευτικά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη (και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση…) θα πρέπει να είναι οι μαζικοί, ενωτικοί και συντονισμένοι αγώνες μας σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Αριστερά έχει καθήκον να μπει αποφασιστικά μπροστά σ’ αυτή τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις. Το «Ξ» και η CWI την επόμενη περίοδο θα κινηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση!
- See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/to-dromo-deixnei-i-agglia-i-irlandia-i-italia-foiti/#sthash.mja7dAlz.dpuf